Levantica

Levantica este o planta minunata ce invaluie un parfum delicat, de o deosebita finete, care ne transmite o stare de liniste. Lavanda infloreste in lunile iunie-iulie si se culeg incepand cu luna iunie pana la sfarsitul lunii august. Plantele de lavanda se planteaza si toamna, rezista la o temperatura de -30 grade celsius.
Este originara din tinuturile mediteraneene, Africa de Nord, Asia de Sud-Vest si insulele Canare.Creste pe terenuri aride, calcaroase, pietroase si puternic insorite, urcand pana la altitudini de 700-800 metri, uneori pana la 1.800 metri pe coastele sudice ale Alpilor inferiori.
In Romania, primele tufe de lavanda au fost aduse in jurul Capitalei de catre gradinarii bulgari, dupa care s-au extins in culturile din sudul si vestul tarii.
Lavanda sau levantica, este una dintre cele mai aromatice plante descoperita inca din antichitate. Cateva intrebuintari:
1. Tinctura de lavanda in glicerina, recomandata pentru tratarea tenurilor uscate si sensibile, este considerata un remediu pentru problemele pielii
2. Levănţica e utilă în caz de arsuri, in vindecarea unor rani, plagi, ulceratii, infectii, acnee, cuperoza si la spalarea veziculelor ;
3. Masajul cu ulei de levantica relaxeaza tot corpul, calmeaza sistemul nervos central si induce somnul;
4. Uleiul de lavandă ajută la refacerea scalpului, te scapa de matreata; levantica reduce caderea masiva a parului si-l intareste de la radacina.
5. Lavandă ţine departe ţânţarii şi alte insecte şi tratează înţepăturile acestora repede şi eficient;
6. Ajută la refacerea stomacului. Poţi folosi lavandă uscată, ce se găseşte în comerţ ca ingredient culinar. Se pune în iaurt şi se consumă împreună cu acesta.
7. Trateaza cu succes starile de anxietate, insomniile, depresiile si starile de neliniste prin baile aromate;
8. Levantica poate fi folosita si in igiena orala, ca apa de gura( poate fi preparata ca un ceai )
9. Levantica poate fi inclusa cu succes in prajiturele sau limonade:
2 l apa (aproximativ)
3 lamai bio
coaja de la o lamaie bio
300 g. zahar brut
10 g. cimbru verde din gradina
7 g. levantica din gradina
Punem 500 ml. de apa impreuna cu zaharul brut la fiert pana da in clocot, dupa care luam de pe foc si adaugam frunzele si coaja rasa de la o lamaie si lasam sa infuzeze dupa gust .

Dupa ce s-au extras aromele, in siropul obtinut, stoarcem sucul de la cele 3 lamai si completam cu apa rece pana la 2 l.
Sursa reteta: http://www.simplusibun.ro/2013/07/limonada-cu-levantica-si-cimbru.html?showComment=1372841816811#c5253527942422186063

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s